10 въпроса и 10 отговора със СТЕФАН ДИОМОВ

10 въпроса и 10 отговора със СТЕФАН ДИОМОВ
12 декември 2021

Време е да ви представя най-младия ни творец на сайта – Стефан Диомов. Стефан е на 17 години. Занимава се с фотография, а отскоро и с видеография. Владее почти до съвършенство светлината и я използва умело за да създаде красиви природни картини, изразителни портрети, както и да предаде мислите и чувства си. Внук е на известния композитор и музикален педагог Стефан Диомов.

 

Разговаряме с него за вдъхновението, креативността, мечтите и следването им.

 

Представи себе си в няколко думи.

Аз съм всеотдаен, изпълнителен и обичам това което правя, защото ме кара да се чувствам добре.

 

Какво е креативността за теб? Ти креативен ли си? Защо или защо не?

Креативността за мен е начин на живот, работа и изразяване на себе си. Креативен съм в много сфери, но на въпроса - "Креативен ли си?" бих отговорил с "Да" и "Не".

 

От къде започна? Как стигнахте до това което правиш?

Започнах от нулата. Както много хора. Без никакво познание свързано с фотография, композиция, програми за обработка. От гледна точка на техника - едно много малко Nikon-че - D40 - забутано в една чанта, неизползваемо и чакащо някой ден, някой ентусиаст да го хване в ръка отново и да му даде още един тласък живот. Макар и по-старо от мен, снимките които направих с него бяха моите "първи". Те ми дадоха насока, дадоха ми цел и най-вече - вдъхновeние. Вдъхновение да вдъхновявам.

 

Какво те вдъхновява? И кой?

Вдъхновява ме всеки, който опитва, рискува. Това показва, че е достатъчно смел да изрази себе си, без да има голям интерес от мнението на другите. Това е ключа в създаването на нещо твое, нещо уникално. Дори един прост ковач, може да сътвори нещо красиво. Границата е само въображението Ви.

 

Кое е любимото ти постижение?

Любимото ми постижение е, че с моята работа вдъхнових и вдъхновявам хора да правят същото или нещо дори по-мащабно.

 

Какво искаш да постигнеш с твоето изкуство?

С моето изкуство искам да постигна високо качество и един ден да го превърна в работа.

 

Критичен ли си към себе си и собствените си творби?

Относно творбите си съм много критичен, всичко трябва да бъде изпипано до най-малкия детайл. Ако не е, в мен се надига притеснение.

 

Мечтател ли си? Кой определяш като мечтател?

Мечтател определям човек, който е склонен да се бори. За мен това, което правя в момента преди беше само една мечта. Тази мечта се изразяваше в това един ден работя за хора, да правя проекти, да създавам и творя много различни и на брой неща. Борих се и неусетно мечтата се превърна в реалност.

 

Ако трябва да избереш тематична песен за живота си, каква ще бъде?

Тематичната песен на живота ми може би ще се изразява в звука от капките дъжд които падат по черния асфалт късно вечер. Напомня ми за дните, в които въпреки лошото време, студа, дъжда, снега или яркото пекнало слънце аз съм бил навън и съм правил това, което обичам.

 

И за финал няколко думи за вдъхновение към нашите читатели.

На всички читатели искам да кажа следното: Преследвайте мечтите си! Не се разочаровайте ако не стане от първия път, опитайте втори, трети и така докато не успеете. С всеки опита вие се учите. Всеки опит, който направите и сте сгрешили нещо, каквото и да е, не го зарязвайте с думите "Не става нищо от това, отказвам се.". Точно обратното. Вижте къде е грешката, справете се с нея. Живота е пълен с много възможности, които винаги може да променяте според това какво искате да правите.

 

Ето тук може да намерите ФОТОГРАФИИ на Стефан Диомов.

ДАНИЕЛА ВЛАСАКИЕВА - Огнена стихия от креативност - 2 част

Даниела Власакиева – какво е креативност, от къде черпи своето вдъхновение, какво влага в творбите си и кое остава за себе си, случва ли й се да блокира и как успява да го преодолее.

прочети още

ДАНИЕЛА ВЛАСАКИЕВА - Огнена стихия от креативност - 1 част

Даниела Власакиева е художник с над 15-годишен опит. Цветна, креативна, изградена от творческо вдъхновение. Може да сътвори от нищо нещо. Има 5 самостоятелни изложби:

прочети още